Topscorers Eredivisie laatste 10 jaar

De volgende spelers mochten zich de afgelopen tien jaar kronen tot topschutter van de Nederlandse Eredivisie:

2008 – Klaas-Jan Huntelaar (Ajax) – 33 doelpunten
2009 – Mounir El Hamdaoui (AZ) – 23 doelpunten
2010 – Luis Suárez (Ajax) – 35 doelpunten
2011 – Björn Vleminckx (N.E.C.) – 23 doelpunten
2012 – Bas Dost (SC Heerenveen) – 32 doelpunten
2013 – Wilfried Bony (Vitesse) – 31 doelpunten
2014 – Alfreð Finnbogason (SC Heerenveen) – 29 doelpunten
2015 – Memphis Depay (PSV) – 22 doelpunten
2016 – Vincent Janssen (AZ) – 27 doelpunten
2017 – Nicolai Jørgensen (Feyenoord) – 21 doelpunten

Bekijk op teletekst 832 de topscorers lijst van de Eredivisie

Björn Vleminckx

Opvallend in de rijtje met spelers is ongetwijfeld Björn Vleminckx van NEC Nijmegen. De speler werd met 23 doelpunten topscoorder van het seizoen 2010/11. De reden waarom zijn topschutterstitel zo opvallend is, is de club waarvoor hij op dat moment speelde en ook het vervolg van zijn carrière. Het komt namelijk weinig voor dat een speler van een middenmoter, zoals op dat moment NEC was, topschutter wordt. Meestal zijn het aanvallers van de Nederlandse topclubs of subtoppers. De Belgische aanvaller maakte na zijn vertrek bij NEC overigens weinig indruk bij zijn nieuwe werkgevers.

Luis Suárez

De bekendste speler uit het lijstje is ongetwijfeld Luis Suárez. Hij is op dit moment sterspeler van FC Barcelona, dat ruim 80 miljoen euro betaalde voor de spits. Hij kwam over van Liverpool, dat hem had overgenomen van Ajax voor 25 miljoen.

Transfer

Een ander opvallend gegeven is dat de meeste spelers na hun topschutterstitel vrijwel meteen transfereerden naar een andere club en derhalve munt sloegen uit hun prestaties. Dat geldt voor vrijwel alle spelers uit het bovenstaande lijstje. Alleen Nicolai Jørgensen speelt op dit moment nog voor Feyenoord, maar de kans is aanwezig dat de Deen binnenkort zijn handtekening zet onder het contract met een nieuwe werkgever.