NOS teletekst 846

Bekijk de tussenstanden van de Eredivisie voor vrouwen.

Eredivisie vrouwen uitslagenTegenwoordig is voetbal vanzelfsprekend niet alleen een sport voor mannen. Het damesvoetbal wordt steeds populairder. Ook bij de damesteams vinden er wedstrijden plaats op nationaal en internationaal niveau. De populariteit van vrouwenvoetbal neemt alleen maar toe. Dit komt vooral door het succes van het Nederlandse dameselftal, de Leeuwinnen die het EK 2017 wonnen. De Eredivisie Vrouwen heeft dit jaar negen teams. De clubs die meedoen zijn Achilles ’29, ADO Den Haag, Ajax, AZ Alkmaar, Excelsior, SC Heerenveen, PEC Zwolle, PSV en FC Twente.

De geschiedenis

In 2007 is de Eredivisie voor vrouwen van start gegaan en sindsdien diverse vormen gehad. In 2012 werd de BeNe League opgericht voor Nederlandse en Belgische clubs. Vanaf 2015 heeft de KNVB besloten met 7 clubs deel te nemen aan een topcompetitie met alleen de Nederlandse clubs. Achilles ’29 kwam een jaar later gevolgd door Excelsior Barendrecht in 2017.

Steeds groter

Sinds de oprichting van de Eredivisie vrouwen zijn er nu betere faciliteiten en ontwikkelingsmogelijkheden voor speelsters op het hoogste clubniveau. Zo hebben bijna alle 23 spelers (op 1 na) die in 2017 kampioen werden van Europa al in de Eredivisie gespeeld of spelen daar nu nog in. Deze competitie is een grote stap naar een betere toekomst voor het vrouwenvoetbal. Wel is het zo dat veel vrouwen maar een fractie verdienen van het bedrag wat mannen verdienen. Niet alleen in de Nederlandse Eredivisie, want er zijn ook veel voetballers in de Jupiler League (het tweede niveau van Nederland) waar mannen meer verdienen dan vrouwen.